2018年2月23日 星期五

北陸之行6 - 隱世日出溫泉旅館

一直都認為最無敵既睇日出地點必須具備以下條件:
1. 天青海澄,銀白雪景
2. 露天溫泉,愛人抱住
3. 左手斟酌,另一隻手也不閒著
但以上所有野今次都係無ga!!!~~~~
唔緊要! 所謂打邊爐最緊要有個爐,睇日出就最緊要有個咸蛋黃je!
儘管種種要求打個兩折扣返80%,係呢間旅館浸住溫泉睇既日出依然係咁靚!
日本九月微涼的清晨,赤身泡在溫熱的泉水中,靜看太陽由雨晴海岸線上緩緩升起,金光穿透雲層,閃亮了湛藍的大海……面對如絲美景,佛都會動心啦



Ee點解阿鋒你個背影阿叔左咁ge?
無錯,果個就係近期好興既part-time大叔!
………………………………………………..
講笑je~~~~~~
睇日出係講運氣ga ma,我咁好運就唔係黑仔王啦!
事實係同阿哥5點幾爬起身,由天黑浸到天亮成粒鐘都係黑嗎嗎叢雲密佈得個吉!
好在呢個露天溫泉溫度岩岩好,唔會太熱唔會太凍,係大約36-38度最舒服既狀態,真係浸到甩皮都唔覺得辛苦~
唔辛苦je,齋坐都悶ga,見雲層又厚天又光哂咪沖身走人law,鬼知呢個時候阿太生先肯露個頭出lai je!
唔想再浸啦! 快手出去影兩張走人啦!
放心,無乜人浸,問埋阿叔佢唔介意的!



好啦,講左咁耐,呢間究竟係咩旅館呀?
「氷見温泉郷 くつろぎの宿 うみあかり」,位於日本北陸富山縣同石川縣交界的冰見市北部的,再向北10分鐘車程就已經係能登半島範圍了
個名全日文我真係識鬼讀,有少少名不經傳,起碼果d咩咩日本10大20大日出溫泉旅館完全無佢份,能登半島的著名住宿亦未輪到佢,我純粹係JR閘口果D旅遊資訊見到張宣傳照好掂就book ga ja!
咁事實上呢個溫泉呢個view係真係掂wor!
素泊每人約8600yen係有d貴,但住日出海景房+館內有溫泉有專車接送,性價比非常不俗啦!!




講開專車,不能不讚旅館非常貼心~
係Jalan訂房時,我個plan寫明無車接送,所以一出JR冰見站已經諗住坐的士,點知阿哥無意中一句「wei車站阿叔舉住果個牌logo好似係我地間酒店,試下問我地有無得白撞搭單上車?」
一問之下,豈止搭單,原來係一早已list上有名!
我話我地無except咁早返旅館想去冰見番屋街行下先,友善既老人家司機就主動話可以車我地去,1個鐘後返lai再接我地都得!
即係孖鐘連代資都係3百8,仲送埋餐蛋麵,去邊度搵ar?~
真係笑容最可親,服務夠殷勤! 要比個like佢地既接送服務!



至於缺點,都唔係話無ge
首先就係房間及走廊有點殘舊,不過都幾乾淨~
最大問題反而係方圓百里都無野食law!
旅館餐廳只提供食物比選擇「一泊二食」的住客,完全walk-in不能
唔緊要~呢個係日本人既習慣,但網上寫既free拉麵呢?
「思呢媽些,無左lu」
Free軟雪榚呢?
「思呢媽些,無哂啦」
咁杯麵既自動售賣機呢?
「思呢媽些,都無呀」
咁我地有咩食呀?
「思呢媽些,真係無呀」
……………………………………………………..
妳再媽我就媽妳媽媽ga la…………
即係「素泊」其實係一個大伏lai 囉…………..
交涉左一大輪,最後係前台夾硬叫廚房做多兩人份量既溫泉套餐出lai,索價共12,000yen,足足係房價既2/3………
但最近既食肆都要坐廿分鐘的士,來回+食埋個價位都差不多…….唉無計啦,硬食扣體力…….
好在d食物都幾好味,算佢啦!



另外,佢官網度寫住係有「日歸溫泉」,即係齋浸唔過夜的
但要留意佢「日歸」只能使用旁邊別館的溫泉「潮之香亭」,上述的日出溫泉「漁火之湯」or「日之出之湯」都係住客限定
「潮之香亭」泉質感覺雖不俗,但環境真係流過劉定堅………絕對不值得浪費金錢時間來走一轉



寫到呢度,我都唔知自己係讚緊定彈緊呢間野
不過都幾肯定,呢間「うみあかり」係有唔少不足,不過一白遮三醜,漁火之湯的溫泉日出真係無得輸咁靚!
呢間隱世的日出溫泉旅館,係富山必到之選~

====================

氷見温泉郷 くつろぎの宿 うみあかり

官網 : http://www.umiakari.jp/

Jalan : https://www.jalan.net/yad382716/

====================

Email : funggarcia@gmail.com

Instagram : https://www.instagram.com/fung_garcia/

My Facebook Page : www.facebook.com/Garcia.in.Germany

ging

另外文章同時刊於UBlogDC Fever TravelBlogspot遊牧爆谷 

請各位繼續多多支持呀!!!!!!!!!!!!!!

沒有留言:

張貼留言