測試1

2019年12月23日星期一

漫遊保加利亞6 - 飢荒平安夜

上回,而家要講下我平安夜係當晚離開Plovdiv返去Sofia既實況了

係德國生活時都一早知道,歐洲既聖誕節會由平安夜開始連續數日keep住死城狀態,之不過估唔到連我係Sofia既住宿都要收工! 到連行李寄存都唔比!?
「唔得呀,我地下年先再開門,個背囊你想放到下年?」
教書有Christmas Holiday放十幾日,估唔到保加利亞既民宿業都有,真係好公司呀…………
所以我上回所寫既Plovdiv所有行程,其實我都係孭住全身行李full gear上山下海的!
話就話backpacker一早已習慣當負重做gym je,但做完gym都要飲水ga
到了晚上我身上既飲用水已一早清空,口喝到死,但行上羅馬鬥獸場的路上,連士多都無間,就算有tap water都好ar….……….
真係無乜幾可係城市會有沙漠既感覺…………

(燈火通明,但其實收哂工~)



(黃明志的沙溪,好歌嚟ga!)




好不容易落返山,直走到大街盡處先搵到間落緊閘的kiosk,仲幾乎一入店就比老闆娘踢返我出去,我話「Buy water only」先肯做埋我生意ja!
阻人收工猶如殺人父母,明ge!
所以重都唔理啦! 一買就兩支大水,反正一出店已經比我KO左一支…….



係old town坐local bus返到火車暨長途巴士站,18:35,趕得切7點車返Sofia~
Cancel左?? 點解呀??
答案同點解靚仔都要甩頭髮一樣 ----- 無得解
聖誕節我明大家都趕住返屋企,但突然話cancel就cancel都真係……..重要我等成個幾鐘…….
好彩認識到同樣係度呆坐的旅行人Mei Ling,初次見面竟然越傾傾投契! 令我既等待時間過得非常快樂~ 到上個post都仍然係我個facebook page度留言非常比面!
佢既故事有機會再係page #過客列傳 再講~ 總之Nice to meet you!






到8點鐘終於有車了!
由於火車同巴士既價格、出發時間、到達時間都完全一樣,咁當然係火車舒服d啦~
雖然只係類似格魯吉亞果種殘舊慢火車,但都叫做鬆動企理可以比你行行企企,無坐大巴咁迫~ 仲有洗手間tim~
不過我都無周圍走,孭住個重背囊上山落山左全日攰到爆,一坐低就訓到死屍一樣…….




ee到站啦??  到對眼眨左一眨ja wor! 睇嚟我真係訓得好deep…….
望下錶 ------------ 係wor 9點半啦wor! 比巴士仲快左15分鐘,坐火車既決定係正確的~
但點解怪怪地ge,個車站空得咁利害一個人都無………….
無意間望到車站個鐘…….. 時針個指向有d怪wor……….
shit而家唔係9點半而係10點半呀!!!!! 架火車遲左45分鐘呀!!!!!!!!
而我係飲左迷魂水一樣昏迷左兩個半鐘一d知覺都無! 好彩著多左兩條底褲je!!!!



而火車遲大到亦出現一個超大問題 ------ 食肆收鋪呀!
原本9點幾我都有少少盼望「Sofia應該仲有d餐廳開門ge~」而家10半就死梗啦! 香港果d都收呀何況呢度!
大街上一間開門的店舖都無,巴士的士電車全部唔見,連果d所謂7x24的快餐店亦是漆黑一片
一座歐洲首都名城,於聖誕節變成鬼影都無隻的死城…………….而家大家知道d喪屍片係點拍ga啦~
唉係呢d時候就會明白生活係香港係一件幾咁方便既事…….
由下晝食完Kebab後我就完全無任何野落過肚,12月的歐洲晚上寒風凜冽,我負著背包,穿過微黃街燈的無人大街,飢寒交迫………….
剎時覺得自己變成了童話故事中的主角,我包火柴呢……..




比較好彩的係我唔使劃火柴過夜,友人推薦Sofia最好的青年旅舍Hostel Mostel仲有空位!
雖然地方有d舊又唔算非常乾淨,但場很大,床很大,係呢個天寒地凍的深夜,有地方比我住返晚已經阿彌陀佛了
Settle down好已經係晚上12點幾,坐在床上,已再無力氣走出去搵仲有無漏網之魚食肆
於是我的聖誕大餐,就係背包裡的backup用果仁朱古力
Merry Christmas ar鋒





儘管早知道歐洲聖誕節等於香港年初一乜店都唔會開,但真係估唔到保加利亞個情況比我居於德國時更嚴峻
2018年12月,我係浪漫的歐洲古國,過了一個餓到凹的平安夜
奉勸大家一句,大時大節係歐洲,都係一早買定廿零三十個麵包塞褲袋好d
聽日我要食九大簋呀!!!!!!!!!

===================================


相關篇章 :

=================================

我既Youtube Channel正式開通啦!!!!
快d Click入 「鋒加西亞 / 旅人瘋語」Subscribe 睇片再禁個like啦!~
岩岩開始,完全未有人睇呀~



=================================

IG果邊間中會有d和Blog及fb page不一樣的相片和story,大家有興趣既去follow下支持下啦~

Instagram : https://www.instagram.com/fung_garcia_backpacker/





Email : funggarcia@gmail.com





另外文章同時刊於UBlog、 DC Fever Travel、 Blogspot 、遊牧爆谷,請各位繼續多多支持呀!!!!!!!!!!!!!






沒有留言:

發佈留言