測試1

2013年10月14日星期一

德國working holiday第廿一章 : 匈牙利遊記 - 飲食遊樂篇

現正身在柏林
好多日無寫blog,全因hostel既wifi虧到乜相都upload唔到!
頂唔順,放棄華貴酒店feel hostel搬去小本經營home feel旅舍,終於有返正常網絡功能!
即刻上載返一早寫好既文章先

=================================================

講到食,匈牙利最出名梗係燉牛肉Goulash啦!
基本上每一間匈牙利餐廳都會有佢地自己燉牛肉既方法同特式
為左一試有咩唔同and有幾好味,我呢個牛肉愛好者走訪左3間唔同餐廳連續食左3餐goulash(老老實實,雖然好味但連續食真係唔係好頂得順.....)
結論係間間都差唔多間間都咁好食ge!!!!!!!!!!!!!
得啦~~~~~~~唔好扔野住!因為純以味道計真係差唔多!
橙紅色極香濃既牛肉獻汁,微酸,有蔬菜既香味,
牛肉大多用瘦肉同牛根,瘦肉偏“鞋“但味濃,牛根滑而粘口,同潮州牛腩果種濃郁係完全不同感覺
如果話唔同既可能係配菜
基本上都係配薯仔粉團(係斯洛伐克遊記講過果隻呢),但有加炒蛋,有加酸忌廉,都有白煮,但我個人覺得最應該係配飯!!!!!!
雖然我未試過,但匈牙利人會食飯的,可以問下轉唔轉得~
另外有種goulash soup,係燉牛肉既湯水版(得啦唔好翻譯左當講左野啦!),都值得一試!

另外匈牙利除左goulash外有咩特式食物?老實講我唔知!
因為成日出街食使錢太多,難得hostel有廚房,仲唔整返幾個腸蛋麵思下鄉!?
不過我見餐廳其他食客點既,不外乎都係歐洲常見既schnitzel,焗雞果d,我諗都唔錯掛


遊樂方面,教堂Museum呢d基本功唔講啦
布達佩斯市內既英雄廣場我覺得值得一去,d銅像既氣勢真係幾迫人!
可惜我無做資料搜集唔知佢地係咩大人物,唯一識既就係甘道夫!


另外其他例如central market hall , 山上既自由女神像,另一邊山上既Royal Palace都係不能不去的,特別係夜景,更加能同布拉格爭一日之長短
如果可行既話,係旅館or布達佩斯某d地都有單車租,邊踩邊觀光是very good的!(布達佩斯係好似北京咁地圖比例好大的!)


不過以上都係旅遊書大把有得介紹,我想講既係距離布達佩斯約兩小時火車既Balatonfüred同Tihany呢兩個黐埋一齊既地方
話說多口問hostel d staff本地人放假會去邊,佢即刻好熱情咁寫左幾個地方比我,但時間所限我就只係去左呢兩度
此地位於匈牙利最大湖Balaton湖西北邊,係匈牙利夏天游水消暑渡假之地~
無錯,係夏天!即係而家秋冬季我去到係完全無野玩ge!無理由玩風帆扮雪條ga!
於是只係兩地亂咁周圍行影下相,其實都幾靚ge~


行到兩點幾,係湖邊多口撩下d釣魚阿伯,雞同鴨講傾偈傾左一輪,膽粗粗問佢借支魚竿玩!
自從細個無再係南Y島玩之後都無釣魚十幾年啦!
當時仲係跟father去碼頭chok泥蜢釣石九公林哥仔,仲係只用魚排魚絲釣tim!魚竿?識鬼用!
最終結果係-----------------------


一條魚毛咁大把~~~~~~
但我已經覺得自己超勁!第一次用魚竿ja~比下面啦~
至於呢條魚毛既下場,就係比阿伯囉嚟細魚釣大魚...........對唔住呀魚,阿彌陀佛.......


去埋呢兩個地方後,第二日正式離開匈牙利
係呢間hostel識左幾個好nice好好傾既朋友,雖然有d無機會keep contact,再都祝福佢地旅途愉快啦~
最後都賣下廣告,我住果間hostel叫The groove,平靚正方便之選,really love it!
同房認識既香港人Nokoy,sorry ar無咩時間機會同你傾偈,返到香港一定要試你既調酒手勢呀!


====================

相關篇章 :

德國working holiday第十九章 : 匈牙利遊記 - 中伏篇
====================

Email : funggarcia@gmail.com






另外文章同時刊於UBlog、 DC Fever Travel、 Blogspot 、遊牧爆谷,請各位繼續多多支持呀!!!!!!!!!!!!!!

 







沒有留言:

發佈留言