測試1

2016年3月13日星期日

日本紀伊半島Day3.1 – 熊野本宮大社&大齋原都好偏僻呀

晨咁早離開住左兩晚美好既伊勢風見莊,開始呢個旅行既重點行程 -- -- 熊野三山,即熊野本宮大社、熊野速玉大社及熊野那智大社3座大野
雖然話三重縣同和歌山縣只係隔離,但由伊勢市出發去我第一個目的地熊野本宮大社都真係有d遠…….或者應該話太過山卡啦了!

8點鐘伊勢市出發,JR到多氣駅再轉特急到新宮市,再轉巴士上山進入紀伊半島中央既本宮市,之後仲要再兜一輪………..


(紀伊海邊真係好靚ar~)

(會經過熊野三社既速玉大社背面,呢個係Day4既行程,遲d先講~)


終於下晝接近兩點鐘先到達………6個幾鐘,我飛返香港再返到屋企煮完食埋個餐蛋麵都仲夠時間有突ar!
而我亦都知道,呢d咪無自駕遊既後果law~


(用左成朝先到既新宮市,仲要再轉車)

(乜鋪頭都無開既小城市)

不過,好似我咁要背包遊哂熊野三山都無問題ge
可以選擇買網上多人推薦既呢種「熊野交通3日Bus Pass」,新宮市JR對出巴士總站有售,3000yen任坐,計落都係抵玩有賺的
之不過要留意呢個pass只係for「熊野交通公司」的巴士,即係同樣行於熊野三山既「龍神巴士」、「奈良交通」等係要另外比錢的
由於山區巴士就好似中年男人既頭髮一樣密極有限,所以每到一個地點都要計好下班車係幾點開,等兩三個鐘都事小,分分鐘係成個下晝都無車ga! 我今日稍後就係因為咁奶左野………….
呀重有,要小心保管,張pass第日淋雨溶左一半………….


(因為真係乜店舖都無,係車站前小店買d咁既野上巴士做lunch算lu)


總算lai到本宮町本宮呢個山區小鎮!
落車地站係Information centre,對面直望IP都唔使check就係著名既熊野本宮大社!
入社之前,食d野先啦~
由於車程太耐加上新宮JR站周圍無野食,好多人落車後都會選擇係呢個小鎮食個lunch抖一抖先
我就梗係唔係普通人啦~係一個度縮既人g ma……………
慳錢慳時間,都係便利店三文治最快手! 反正日本便利店一向都係高質之選,求其一個三文治都正到爆
Ok我承認只係比個半熟蛋吸引左je~


(information centre的後方,用河床做停車場,有無咁大ar…..)

(生肉都有得賣,便利店做埋超市果份,又係有得諗wor)

正式入宮啦!
熊野本宮大社既主祭神是家都美御子大神,即大家成日講既阿彌陀佛
至於點解會係佢,唔好意思,我真係唔知,維基百科講ge~
我只係知以外貌來分辨既話,本宮大社以綠色為主色,由入口鳥居至參道至百步梯都插滿一支支白色旗幟,只係個氣勢已經夠勁揪!



至於本宮大社內部,老實講,就同尋日Day2.1既伊勢外宮一樣,意義重於美觀,
有古樸之意,無奢華之感
所以,都係睇相啦~


(每年住持都會寫隻字for a year, 今年係”気”,我不停諗,如果比我會寫d乜…….ok我承認我諗親既都唔係好野……)


千山萬水來到本宮大社,入去打個白鴿轉唔夠半個鐘無野睇走得?唔係掛!
係本宮呢個小鎮度,仲有一個超級注目既景點,就係號稱日本no.1既大齋原大鳥居!
好明顯我又係無做功課啦~lai到左先知有個咁出名既景點!
咁都無緊要,除非你盲左,否則要睇唔到呢個高約34m既巨型建築物真無無乜
可能更型既係,入鳥居前果一條超級大直路,左右方均堅壁清野,襯托起中央參道的高高在上!
果股氣勢,直情令你有許文強既感覺! 但前方大鳥居又有令你進入惡魔城打怪獸既一去不返氣慨!總之就係正!
我睇返d官方相,如果係春夏之際,四周田野一片青蔥綠油油,襯起藍天白雲更是美不可言!
既然無咁靚,唯有用我自己lai令佢變靚d la~~~~XD


(影相技術太弱,唔識點樣可以影到呢座鳥居既宏大,唯有亂嚟啦)

(官網圖片)

進入鳥居後的大齋原,為熊野本宮大社的原址,是河床中心的一片小高地
若干年前(唔記得幾多年)大社被洪水沖毀,於是搬屋到而家的位置,但原地仍然為神明所居,所以不能拍照-- -- -- -- -根據我超水皮既日文對個告示牌既理解係咁ar
傳聞呢度更係賞櫻秘景,不過我入到去就落雨,都係靜靜行一個圈感受下啦
(想睇大齋原內部可以google下https://www.google.com.hk/search?q=%E5%A4%A7%E9%BD%8B%E5%8E%9F&espv=2&biw=981&bih=429&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjE7fKg_dHNAhVLtJQKHfLVDF0Q_AUIBygC#imgrc=_


(大齋原外之河床,咁既樣,好明顯落大雨時山洪暴發得幾利害)

本宮小鎮的景點大致上係咁多,係時候坐巴士去下一個目的地啦~
Ee~~~唔通就係岩岩駛過我面前呢一架~~~~太好啦~~~~~~我走左架一個鐘頭45分鐘一班既車呀!!!!!!!!!!!!!!
都係自己on居!唔記得一早check定timetable!!!本宮又已經完全無哂可以睇既野,肚又唔餓wor,點算!?
11號車ge話要咩住個磚頭一樣既背囊行個幾鐘山路wor,咪同等下班車一樣!?
的士呢? 一架都無!
順風車呢? 日本人都係唔識順風車手勢……..我試問過幾個車主可唔可以載我一程,結果都只係一個英文字NO!
咁都好過一個英文字Fxxx ge……….再諗方法啦……..岩岩幫佢地影相既西班牙情侶又無渣車…..
就係咁傻更更企左係馬路旁一面試hitchhiking一面徬徨左半粒鐘
這時身後士多的老板娘剛要關門開車走人,我就再決心一試,佢竟然主動話願意車我一程! 實在太感動啦!!!!!!
唯一有少少可惜既係我原本想去號稱日本最古老溫泉、已登錄世界文化遺產的湯の峰温泉つぼ湯,但因語言溝通問題,老板娘只不停叫我講我住係邊度住係邊度.......
又的確唔可以亂咁當人司機既,雖然可惜,但都唯有直接去到我今日Day3既目的地川湯溫泉旅館「明日之森」啦


(網絡圖片,原本想去既湯の峰温泉つぼ湯)

如果熟悉當地既朋友,一定會知我下一集會講d乜啦~
所以,又係下回繼續!
多謝唔肯影相上鏡既老板娘呀!!!!!

============================

My Facebook Page : www.facebook.com/Garcia.in.Germany
Utravel Blog : http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/aeolusgarcia/
Instagram : https://www.instagram.com/fung_garcia/
DCFever - Fever Travel : http://www.dcfever.com/travel/utravelogue.php?id=799202
Email : funggarcia@gmail.com
請各位繼續多多支持呀!!!!!!!!!!!!!!!

沒有留言:

發佈留言