測試1

2016年4月28日星期四

歐洲隨筆003 - 德國人少見多怪的煮食習慣(下)

上篇講左好多食物,今次講下煮食方式呀
德國人,或者西方人煮飯有種特點,就係一件事有一種工具
倒意粉水要用金屬筲箕,撈起意粉要用指爪型湯羹,鬆肉要用肉鎚,切香蕉一種刀,切蘋果一種刀,切肉一種肉,劈肉一種刀,劈友又一種刀.......一個廚房幾廿萬種工具
「將呢塊野放係煲面,d意粉水就唔會滾瀉!真係一個超勁既發明!」德國成長的波蘭籍房東興致勃勃向我介紹果塊綠帽狀既軟膠時,我心裡都湧起左一舊硬膠........煲蓋唔蓋實咪得law.......
總之觀察所得,佢地無左果樣工具就做唔到果件事
所以係hostel,好多鬼仔都驚訝點解我一對筷子可以做哂煎扒炒蛋煮意粉
有幾奇,一種工具幾廿萬種用途一向係亞洲人既強項!
古有揸住支竹揭竿起義,近代有BBQ爐土法煉鋼,仲有保鮮紙、茄子、青瓜等等等等既另類用法,幾咁博大精深!
唔係話鬼佬分咁多野用係蠢,只係西方係博而專,東方係專而博,係思考方式不同.......ee呢個似乎牽涉到中西文化差異研究了,在下所知皮毛而已,唔講啦~


(好彩自細訓練筷子功有返咁上下!)

(蛋都係筷子炒出嚟~)


(都係我地香港好野,屠龍刀都有幾種用途)

德國人對廚房清洗會有另一套完全不同的觀念
每次煮完飯要將爐頭抹到一塵不染新既一樣“立立零”絕對係基本工!
特別如果你同德國人sharehouse,唔擦到佢照鏡佢地真係會黑你面。你當面對日本人既要求就差不多ga la
另外如初來報到,你會發現做乜兩個人住但會有十支刀叉同二、三十隻碟
原來佢地食完d餐具唔會即時洗,而係隨手扔入洗碗碟機關門大吉,儲得兩三日,部機食飽啦先按掣一齊洗,慳水慳力慳時間
所以有時會發現「做乜無左個煎pan ge?」,好明顯就係個臭到怨既洗碗碟機內滴緊茄汁啦.........
順帶一提,大部份德國既餐廳的「洗碗碟技術員」主要工作都係將d用過餐具倉庫番式放入機內一鑊熟而已,只有少量要親自動手洗,呢個都同德國人重視工人福利,避免使人太盡有關(但中餐館就............)
雖然洗碗碟機都幾貴下,由於實在太方便又洗得乾淨,幾乎都係現代德國家庭既必需品。至少我間屋就連浴簾窗簾都無但有部機law.......
老友C小姐就曾大呼 : 第日結婚老公唔買洗碗碟機我唔煮飯ga!
上個月佢婚就結左啦,我拭目以待ar~~~~~
(p.s.前晚gathering時佢話真係買左........我輸了......)


(遠處廚櫃白色紙果部----Cat’s Pajamas@Berlin)

(白色好大果部----East Seven Hostel@Berlin)

但奇怪地抽油煙機真係10間屋有9間都無
佢地唔係唔煎野食,只係佢地真係好少用猛火,要食物脆身就入焗爐,有煮飯味就開窗攪掂
所以我地班中國人,幾乎野野煮親飯人地就以為火燭!煎炒煮炸乜都齊,一唔覺意就成個廳煙霧彌漫,「香港仔,你係咪煮緊個炸彈出嚟?」
勸大家,要煮食,真係小心油煙麻煩到人呀.......


(Berlin第二間住宅,廚房乜都齊,獨欠抽油煙機)

(難得見到大排檔級別的抽油煙機---- East Seven Hostel@Berlin)

其實自己住係德國唔算耐,亦唔係咩德國文化專家, 呢兩篇文章純粹係我既個人見聞, 相信一定好多朋友持不同意見或見到完全不同的一面~
咁人類嚟ga ma~邊有可能個個一樣呢~
歡迎留言討論~

========================================

好多靚靚地相片及無聊小故事的Facebook Page :
My Facebook Page : www.facebook.com/Garcia.in.Germany
請多多支持呢~

沒有留言:

發佈留言