測試1

2016年12月26日星期一

歐洲隨筆008 - 喚起聖誕的葡萄酒

Gluhwein (音cool wine)中文譯做香料酒,一般都係將玉桂丁香等辛香料放入葡萄酒中慢火煮熱而成,煮的過程中會散發濃郁的甘甜香氣,有趣的是這種香氣好像天生就能令你聯想起溫馨浪漫的聖誕節 ---- 就算你只係第一次嗅到亦一定會有同樣感覺!



(網絡圖片)

而事實上於歐洲----特別係德國、法國、捷克奧地利一帶,Gluhwein就是常見的聖誕飲料,甚至Gluhwein=Christmas,在德國的聖誕市集每一角落都充斥著這種甜美的味道。
試想像,冬日的夜裡,天空下著鵝毛飄雪,在這零度以下的天氣,置身於閃爍璀璨的聖誕燈火中,雙手捧著一杯熱烘烘的香料紅酒,喝一口,甜中帶酸的味道瞬間把你的寒意與煩惱都驅散……..
兩年前我就和working holiday的好朋友在紐倫堡過了這麼的一夜,可想而知我們有多想念那段時光,有多想念那代表著的Gluhwein



正常人都知道加熱會使酒精揮發,所以正常來說Gluhwein並不容易使人醉的(半杯啤酒就暈低既人例外),不過部份店家會再加入Rum酒或其加烈酒令佢香濃好味d(??)
我們在紐倫堡的聖誕市集,看著一Gluhwein檔的店員不停把閃著火焰的烈酒例進紅酒缸裡,香氣四溢,亦只有呢一檔係零零捨捨排哂大長龍! 好不容易買了兩杯,wa! 原來滋味真係醇厚好多ga!!
講真呀我地住係德國,成個冬天大大話話都飲過不下廿杯Gluhwein,紐倫堡呢一杯真係我地公認最最最好飲的聖誕飲品!!(不過兩個fd即面紅一個fd醉左)
後來我地試過係超市買支即飲既Gluhwein,飲過覺得普通,身痕加兩個shot威士忌落去,又真係好飲左wor!



Gluhwein另一個有趣點是並無一定規格的酒杯。
德國每一個城市都有他們獨特的Gluhwein杯設計,有磨砂玻璃高身的,有藍色圓型矮身的,甚至有造成可愛小靴狀的,共通點可能大概只是偏厚身吧。
如果有機會去多個不同城市的聖誕市集,把他一一收藏都係一件美事~當年冬天我正在環遊德國,但只係有飲酒無儲杯,我老豆就話我做乜唔囉哂返嚟機會難得ar,我就話我老豆做乜咁想爛儲瓦片,10幾隻杯放入背包囉返香港唔碎都難……
仲有唔記得講,Gluhwein一般公價3歐,隻杯按金都係3歐,即係想又食又拎,6歐ar plz~


(我手上果杯,攝於柏林Potsdamerplatz Christmas Market)

其實聖誕飲品絕對唔係得一種,杏仁酒+熱朱古力,蛋奶酒等等味道都非常不錯,但講feel真係同Gluhwein無得比!
香港的赤柱聖誕市集曾有仿製品,日本亦嚐過熱紅酒,但始終有點東施效顰之感。


(攝於柏林Charlottenburg Christmas Market)

也許,要解這酒癮心癮,真要找一天好好研究怎麼在家弄一鍋吧 ;
又也許,要找一個冬天,回到那片寒中帶暖的土地,重拾那段彷若夢幻的真實時光吧

===============

前日有網友講起對Gluhwein有興趣,於是心血來潮係無野做的聖誕夜寫左呢篇介紹不似介紹、散文不似散文的物體出來
說的是酒,但想念的,仍是Gluhwein背後所代表的那段美好時光吧
送給各位朋友,Merry Christmas!

================

My Facebook Page : www.facebook.com/Garcia.in.Germany
Utravel Blog : http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/aeolusgarcia/
Instagram : https://www.instagram.com/fung_garcia/
DCFever - Fever Travel : http://www.dcfever.com/travel/utravelogue.php?id=799202
Email : funggarcia@gmail.com
請各位繼續多多支持呀!!!!!!!!!!!!!!!

沒有留言:

發佈留言