測試1

2017年11月2日星期四

台灣雜記3 - 在那激光war game中穿梭

9個男人係台北,唔玩女人唔睇風景,除左食之外仲有咩好做??
原本想去郊外玩弓箭war game,但8月中攝氏36度緊,真係一出門口就「不如返酒店訓覺啦」
點知無意中比我搵到台灣流行玩室內鐳射war game,有冷氣唔使熱,仲唔怕痛,比人射到Mark哥咁都無問題!


(Sorry呢個係許文強)

呢間名為「六度空間」的室內鐳射對戰射擊會館,位於台北中山路二段,門口係同網吧一d分別都無,入到去都係相差無幾,之不過無電腦+無up味霉味,地方算係火猛乾淨~


(官網圖片)

玩呢個鐳射war game係要先網上預約的~
星期六日一定多人好易full,平日下晝就無乜問題,我都係朝早10點幾book下晝4點玩~
至於人數,我check返官網,現時個plan已經同我玩時略有不同,大約就係6人成行,但就算一支公都可以join埋其他人(如有)一齊玩
而我地到達時,係休息區見到有兩大group共約50人玩得興高采烈,我地起初同一家5口坐埋一齊,但後來唔知咩事佢地走左,於是就我地9條友霸哂lai玩~
Um,一定唔係我地太惡太嘈嚇走人,一定唔係………………….

Anyway,成個場大約可分為對戰區和休息區
對戰區約籃球場大小,建成迷宮狀,以燈光及音效營造未來感
休息區以廂座分成6 group,車輪式一組入去一組出lai,而職員似乎係因應人數來決定group與group對戰,定係group自行撕殺


(官網圖片)

每種遊戲開戰前職員都會詳情解說今次點玩,當然都一早會教定你點用支槍啦
而我班fd即時不約而同一齊問既係:「可唔可以射自己友先?~」
諗既第一樣野就點背叛………成班都係李光洙………………….咁當然我都有份問啦~
職員:「哈哈不能的,只會被敵人射中背心才死亡,10秒後復活………ar長按不能連射的,速射的話可以手指不停晃動………」
「啊! 我地明白呀!」說罷9條友一齊伸出右手食中二指撩下撩下撩下,職員呆一呆,接著10個男人一齊發出會心微笑………………



廢話少講~開波啦~
我地基本裝備係激光槍同背心一件,只要背心兩肩and背脊發光範圍發出震動和變成紅色就代表中彈死亡,但講真震得非常唔明顯,好多時都要望下自己先知「ee我中招咩?」
而支鎗前端有紅外線協助瞄準,無限子彈,但死亡時係不能開鎗的
咩話? 支鎗點解無真激光射出? 妳睇得Star War太多了…….
但都因為無限子彈+中招無任何感覺,所以根本無人care死左幾多次幾時死同點死!
個個羅文上身在那激光中穿梭,心裡面只係諗住「對冧佢!!!!!」總之個個都係死侍無限再生………..



玩咩遊戲似乎係主持人話事,唔一定同網上寫既相同,我地玩左4種 : 有基地守護戰、炸彈戰、吸血鬼對抗同埋唔記得係乜
我比教鐘意玩炸彈同吸血鬼~
前者係電腦random選出3人為炸彈魔,10秒內射中人就可過個炸彈比對方,被炸死10次就真正死亡退場 ;
後者為生存戰,人類射中吸血鬼可停止其活動10秒,被咬超過10次則會變成吸血鬼,限時完結後仲有人類就人類嬴,我地最後玩到8隻鬼圍一個人,人類差30秒就贏,超刺激!

(官網圖片)




玩就真係非常好玩,又刺激又無危險性~但有樣野都係要注意,就係自己既體力!
個game始終帶有強烈既追逐成份,係咁短跑衝刺閃避同做劇烈運動無分別!
我地雖係多數都有運動開,但每次完結都係爆哂汗喘哂氣出lai,十足返返學生時代小息玩捉!!

9個3字頭男人互射左兩個鐘,happy hour每人都係400台幣=$100,抵到爛啦! 香港百幾蚊20分鐘ar!
如果一班fd去到台灣,強烈推薦呢~

(最尾會計分邊個最準~另外影相都係免費的~)

===================

《六度空間-Lazertreks》
Address : 台北市中山區中山北路2段185號B1
http://www.lazertreks.com/zh/

===================

p.s. 我寫完之後發現好似幫人賣緊廣告咁…….如果台灣既負責人見到,歡迎比返廣告費我ga!!~~

=================================

我既Youtube Channel正式開通啦!!!!
快d Click入 「鋒加西亞 / 旅人瘋語」Subscribe 睇片再禁個like啦!~
岩岩開始,完全未有人睇呀~



=================================

IG果邊間中會有d和Blog及fb page不一樣的相片和story,大家有興趣既去follow下支持下啦~

Instagram : https://www.instagram.com/fung_garcia_backpacker/






Email : funggarcia@gmail.com




另外文章同時刊於UBlog、 DC Fever Travel、 Blogspot 、遊牧爆谷,請各位繼續多多支持呀!!!!!!!!!!!!!









沒有留言:

發佈留言